Pšeno 500g

2,20 

Pšeno môžeme konzumovať ako hlavný chod, aj ako prílohu. Možno ho pripraviť v sladkej aj slanej verzii. Môže byť základnou surovinou kaše, pudingu či dezertu.

Porovnať
Katalógové číslo: 2747 Kategórie:

Popis

Pšeno je proso bez šupiek. Malé žlté guličky si kvôli veľkej podobe mnohí zamieňajú s kuskusom. Ide však o vzácnu oblininu, ktorá je ako jediná z obilnín zásaditá a preto neprekysľuje organizmus. Navyše slúži aj ako zdroj mnohých vitamínov a minerálov. Že neviete ako ho jesť? Jeho príprava je jednoduchá.


Pšeno je nielen bezlepkové, ale aj ľahko stráviteľné, sýte a veľmi výživné. Obsahuje veľa železa, kremíka, aj vitamíny skupiny B. Má vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Výživovou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Tieto malé žlté, sladkasté guličky pochádzajú z Číny, kde má pšeno aj svoj domov. Doteraz je Čína jedným z jeho najväčších svetových vývozcov.

Ako si ho pripraviť?

Pšeno má veľmi široké využitie. Aj keď ste ho možno doteraz nevyskúšali, určite si nájde miesto aj vo vašej kuchyni. Akým spôsobom ho teda pripravovať? Najprv ho dôkladne umyte a sparte vo vriacej vode (2 – 3 krát). Následne prepláchnite studenou vodou, nechajte odkvapkať a uvarte v jeden a pol násobku osolenej vody alebo v mlieku. Varením sa jeho objem viacnásobne zväčší, preto si pripravte dostatočne veľkú nádobu na jeho prípravu. Netreba ho variť dlho, stačí na to približne 15 minút. Cenovo vás vyjde kilo pšena asi na 1,50 – 2 eurá.

Čo s ním?

Uvarte si z pšena napríklad:

  • kašu – na varenie použite 3 diely vody a 1 diel pšena. Počas varenia doň pridajte bylinky a koreniny podľa chuti, podávajte so zeleninou
  • rizoto – uvarené pšeno, podobne ako ryžu zmiešajte s ľubovoľnou zeleninou, mäsom, hubami, resp. s tým, čo bežne dávate do rizota
  • sladké raňajky – do uvareného pšena nalejte čokoládu a pridajte ovocie, orechy, či marmeládu
  • prílohu k mäsovým pokrmom – pšeno môžete podávať ako prílohu všade tam, kde ako prílohu podávate ryžu
  • nákyp – zapečte ho tak, ako ryžový nákyp s ovocím a inými ingredienciami podľa vlastnej chuti
  • použite ho ako závarku – do polievok, omáčok, nátierok, ale dá sa použiť aj do koláčov, či dezertov

Ďalšie informácie

Hmotnosť570 g